Figüran oyunculuk ile ajans arasındaki ilişkiyi gözlemleyebilmek için öncelikle ”figüranlık” ve ”cast ajansı” terimlerini irdelemeliyiz. Figüran oyuncuyu kaba bir tabirle açıklayacak olursak; bir sahnede arkada oturan esnaf, yolda yürüyen insanlar, sokaktan geçen bir kişi sayılabilir. Muş Cast ajansı ile projelere oyuncu, manken, fotomodel temini sağlayan ajans olarak karşımıza çıkabilir.
Tanımları daha detaylı ve daha anlaşılır kılmak için irdelemek gerekmektedir. Açıklamaya figüran oyuncu terimi ile başlayacak olursak bunu samimi bir açıklama ile yapmak istiyorum:Muş Oyuncu Ajansları ile birlikte ortak çalışmanın eseridir.
Projenin içinde büyük bir rolü olmayan, proje içerisinde konuşmayan ya da çok az konuşan, reklam projelerinde de genelde sokakta yürüyen insanları canlandırmasıyla kendine çalışma alanı bulmuş olan kişiye denmektedir.”
İkinci tanımımızı da irdeledikten sonra bu iki tanımın birbiriyle olan bağını açıklayacağız. Peki ya cast ajansı ”Sinema için, dijital platformlar için ya da en yaygın olan alanı ile televizyon için üretilmiş olan film, reklam filmi, dizi, tanıtım, kısa film, opera, müzikal gibi prodüksiyonlar için gerekli olan; ünlü oyuncu, manken, fotomodel eksikliğini gideren kuruluşlara denir. Genelde Muş Dizi-Film ajansında bir sözleşmeye ya da çağrı üzerine çalışmaya dayalı sistem mevcuttur. Projenin uzunluğuna, bitimine kadar geçen süreye göre ünlü oyunculara, fotomodellere ya da mankenlere verilen ücret değişiklik göstermektedir. Cast ajansı genelde reklamlara, sinema filmlerine, televizyon dizilerine ve son dönemde dijital ortamdaki dizilere profesyonel anlamda oyuncu, manken, fotomodel temin eden kuruluştur. Genel olarak cast oyuncusu olarak adlandırdığımız bu grubun sağlık sigortasından, set günlerine kadar takibini yapmaktadır. Yapım şirketi için gerçekleştirilen hizmeti sayısal veriye dökerek ödenmesi gereken tutarı ortaya çıkarır. Cast ajansı aracılığı ile bir projede yer alan kişilerin kariyerlerinde önemli bir kilometre taşı bulunmuş olmaktadır. Muş Cast Ajans başvuru formunda yer alan maddeleri değerlendirmek gereklidir
Figüran oyuncuların devreye girdiği yer ise cast ajansı yerine figürasyon ajansı dolayısıyla projeye dahil olmalarıdır. Figürasyon ajansı ile projeye dahil olmuş olan kişiler set içinde oyuncu olarak sayılmaz ve FGR kısaltması ile anılmaktadır. Figüranların kariyerlerinde bu projelerde yer almaları, genelde, önemli bir sıçrama yaratmamaktadır. Deneyim kazanmak ve piyasayı öğrenmek açısından figürasyon ajansı ile çalışmak temel basamaktır.
Son yorumlar