Oyunculuk kendi içinde pek çok kategoriye ayrılan derin bir meslek dalıdır. Genel olarak ise bireylerin çeşitli mecralarda başka karakterlere bürünmeleri olarak bilinmektedir.
Karakter oyunculuğu, oyunculuğun alt dallarından biri olarak görülmektedir. Sözlük manası ise oyuncunun dizi ya da filmlerde hemen hemen aynı rollerde yer almasıdır. Bu durumu örneklendirerek anlatmak daha faydalı olacaktır. Misal olarak Yeşilçam verilecek olursa Erol Taş tam bir karakter oyuncusudur. Aslında yetenekli ve kendini ispatlamış bir aktör olarak her türlü role hayat verebilen Erol Taş, halkın gözünde kalıplaşmıştır. İzleyici onu ‘taş kalpli’ ve ‘kötü adam’ rollerinde görmeyi benimsemiştir. Bu durumdan haberdar olan yapımcılar ise ünlü isme genel olarak kötü adam rolleri vermişlerdir. Böylelikle Erol Taş bir karakter oyuncusu halini almıştır. Pala bıyıkları ve güler yüzü sayesinde aile babası rollerinin üstadı sayılan Hulusi Kentmen de bir karakter oyuncusudur. İzleyici onu ya holding patronu ya da naif yürekli bir baba olarak görmeye alışmıştır.
Ajanslarda başrol oyuncularının daha da parlamasına yardımcı olan karakter oyuncularını da unutmamak gerekmektedir. Ayrıca karakter oyunculuğu için genel olarak belli bir deneyim sahibi olmak ve birden fazla projede yer almak gerekmektedir.
Tiyatro ise oyunculuğun adeta bambaşka bir penceresidir. Televizyon oyunculuğundan daha zorlu ve daha dikkat gerektiren bir iş olmasına rağmen halk tarafından hak ettiği yere gelememiş bir sanat dalıdır. Film çekimlerinde ya da dizi çekimlerinde oyuncuların yaptıkları hataların seyirciye ulaşmadan düzeltilme imkânı bulunmaktadır. Ayrıca dizi – film oyuncularının yetenekleri görsel manada da desteklenerek daha ön plana çıkmaktadır. Fakat tiyatroda oyuncu ve seyirci göz göze gelmektedir. Cast ajansında Oyuncunun tek bir repliği bile unutması seyirci tarafından fark edilecektir. Bambaşka bir ruha sahip olan tiyatrolar, tutkunları için vazgeçilemez konumlarda yerini korumaktadır. Ekranlarda yer almış her oyuncunun tiyatro yapabileceğini söylemek pek mümkün değildir. Çünkü iki mecra birbirinden oldukça farklı özellikler göstermektedir. Fakat tiyatro oyuncularının maddi veya manevi nedenlerden dolayı ekran karşısında boy gösterdikleri bilinen gerçekler arasındadır. Seçim ise her zaman izleyici tarafından yapılmaktadır.
Son yorumlar