En çok merak edilen sorulardan birisi; prodüksiyon nedir? Ne anlama gelmektedir? Prodüksiyon; oluşturma, üretim, yapım gibi kelimelere tekabül etmektedir. Genelde bu kelimeyi televizyon dünyasında daha çok duyarız. Yani dizi ve filmlerin yapım aşaması ve bu aşamada yapılan çalışmaların tümü desek yanlış olmaz.
İzlediğimiz dizi ve filmler için büyük emekler harcanmakta ve kusursuz bir şekilde seyircilere sunulmaya çalışılmaktadır. Bu projeler için öncelikle yeni oyuncular keşfedilip kadroya dahil edilmektedir. Daha sonrasında ise prodüksiyon ofisinde çalışanları zorlu bir yol bekliyor. Yapım aşaması, dizinin ya da filmin yazılması, oynanması, oyuncuların seçilmesi ve oyuncuların kıyafetine ve makyajına kadar her şeyin dahil olduğu bir aşamadır. Bu prodüksiyon ofisinin başında prodüksiyon müdürü yer almaktadır. Prodüksiyon müdürü, yapımcı adı altında film ya da dizinin bütün yapım işlerini üstlenip başlangıcından bitim aşamasına kadar takip eden kişidir. Proje için gerekli bütçeyi de prodüksiyon müdürü belirlemektedir. Yapımla ilgili bütün sorumluluk onun üzerindedir diyebiliriz. Bu ekipte yer alan kişilerden bir diğeri de prodüksiyon müdürüne her konuda yardımcı olan ve her an çekim aşamalarını takip eden yapım koordinatörüdür. Bir film ya da dizi çekimi için prodüksiyon ekibinde yer alması gereken olmazsa olmazlardan birisidir diyebiliriz. Çünkü lojistik işlerin tümü, yapım koordinatörlerinin sorumluluğu altındadır. Oyuncuların bulunması, ekibin tamamlanması gibi işlerle de prodüksiyon koordinatörleri ilgilenir. Bunların yanında birim müdürü, yapım asistanı, senaryo denetçisi gibi yetkili kişiler de yer almaktadır.
Yani bizlere kaliteli dizi ve filmler sunmak için büyük bir ekip bazen aylarca bazen de yıllarca çalışabilir. Bu çekimler sırasında birçok engelle karşı karşıya kalırlar. Bu prodüksiyon ekiplerinin amacı; bu engelleri aşarak seyircileri memnun edebilmektir. Bu zorlu işte büyük emekler vererek, bizlere beğenerek izlediğimiz dizi ve filmler sundukları için prodüksiyon ekiplerine teşekkür etmeli ve eleştiri yaparken emeğe saygı göstermemiz gerektiğini göz önünde bulundurarak eleştirilerimizi saygı çerçevesi altında yapmalıyız. Sizlere bu yazımızda çok merak ettiğiniz bir sorunun cevabını vermeye çalıştık. Umarım bu yazı faydalı olup, soru işaretlerinizi gidermek açısından size yardımcı olmuştur.
Son yorumlar